Oedeem

en specialisatie binnen de fysiotherapie is oedeembehandeling. De behandeling wordt ook wel manuele lymfdrainage wordt genoemd. Oedeem is vocht dat zich bevindt rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, de lymfevaten en het ruggenmerg. Dit vocht heeft een belangrijke functie bij het uitwisselen van stoffen in het lichaam. Lymfdrainage is een natuurlijke functie van het lichaam om afvalstoffen af te voeren richting de lymfeknopen. Daar worden de afvalstoffen afgebroken om het lichaam te verlaten. Als gevolg van een ongeval, ziekte of stress kan de lymfdrainage verstoord worden. Er ontstaat dan overtollig vocht, welke zich kan uiten als een opgezwollen arm of been. In dit geval kan de oedeemtherapeute het proces stimuleren.

Manuele Lymfdrainage is een zachte vorm van massage en is op het gehele lichaam toepasbaar.
De behandeling heeft 4 doelen:

• de vochtdoorstroming in de lymfevaten te stimuleren
• eventuele stagnaties in de lymfevaten op te heffen
• de immuniteit (weerstand) te verhogen
• het hormonale stelsel te optimaliseren
.

Bij manuele lymfdrainage wordt ritmisch een zachte druk uitgeoefend op de lymfeklieren en de lymfevaten. De stroomrichting van het lymfstelsel bepaalt de richting waarin gewerkt wordt. Dit is in de richting van de lymfeknopen. Hierbij is het ritme van de zachte druk heel belangrijk. Dit ritme moet exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfevaten en in de haarvaatjes. Alleen dan kan al het overtollige lichaamsvocht goed worden afgevoerd.


Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland en zoeken graag voor u uit hoeveel behandelingen fysiotherapie uw aanvullende verzekering vergoedt.
aanvulling volgt